Senākais pasaules restorāns

Madridē atrodas ļoti sens restorāns, kurš ir atvērts tālajā 1725. gadā. Turklāt, šis restorāns darbojas arī mūsdienās. Restorānu izveidoja franču pavārs Žans Botēns, un pašu restorānu tā arī nosauca – Botēns. Par to, ka šis restorāns ir tik sens var pārliecināties arī vairākos daiļliteratūras un citos mākslas darbos. Piemēram, Hemingvejs šo restorānu ir aprakstījis savos romānos, kā arī šajā restorānā ir arī strādājis Francisko Goija. Arī oficiāli ir apstiprināts (un pat ierakstīts Ginesa rekordu grāmatā), ka tieši šis ir pats senākais joprojām strādājošais restorāns. Pēc pāris gadiem būs jau 300 gadu kopš šis restorāns darbojas, turklāt, tas vēl joprojām ir diezgan sekmīgs. Arī ēka, kurā šis restorāns atrodas ir ļoti sena. Tā pat ir senāka par pašu restorānu, šī ēka ir celta 1590. gadā. Tajos laikos šajā ēkā izveidoja un atvēra krogu, kurā cilvēki varēja paši gatavot sev ēdienu. Tātad, šajā ēkā jau no pašiem pirmsākumiem ir atradusies iestāde, kura darbojas un ir saistīta ar ēdienu gatavošanu. Pašlaik Botēna restorāna īpašā specialitāte ir krāsnī cepta cūka jeb tā spāniskais nosaukums – končiniljo. Šī cūka tiek pagatavota to grilējot timiānā, ķiplokos un olīveļļā. Protams, tas nav vienīgais labais ēdiens, ko var dabūt šajā vietā. Tur tiek gatavoti ļoti daudzi labi gaļas un arī zivju ēdieni. Taču končiniljo gatavošanai ir nepieciešama īsta malkas krāsns, kā arī tās pagatavošanai tiek izmantota pašreizējā restorāna īpašnieka vecmāmiņas recepte. Varētu domāt, ka šim restorānam ir bijuši ļoti daudz dažādu īpašnieku – ja jau tas reiz darbojas tik ilgi. Taču patiesībā tā nav, šis restorāns ir piederējis tikai divām ģimenēm – īpašnieki, loģiski, mainās, taču restorāns tāpat paliek ģimenes īpašumā. Šobrīd restorāna īpašnieki ir Gonzalesu ģimene, kuri šo restorānu no iepriekšējiem īpašniekiem pirmo reizi ieguva 1930. gadā. Lai šo restorānu varētu iekļaut Ginesa rekordu grāmatā kā ilgāk strādājošo un senāko restorānu, bija jāpierāda, ka tas patiešām ir nepārtraukti strādājis un nav mainījis ne atrašanās vietu, ne nosaukumu. Tas, protams, ir ticis pierādīts, tāpēc viss ir oficiāli atzīts. Kopš tā laika, kad šis restorāns ir oficiāli atzīts par senāko, tā apmeklētāju skaits ir būtiski pieaudzis. Daudzi tūristi, kuri apmeklē Madridi, vēlas doties tieši uz šo restorānu, lai paši baudītu maltīti senākajā pasaules restorānā. Botēna restorāns ir viens no iecienītākajiem apskates objektiem Madridē. Tā kā apmeklētāju skaits ir diezgan liels, tad varētu būt visai grūti tā vienkārši tur ieiet uz uzreiz tikt pie galdiņa, tāpēc tas ir iepriekš jārezervē. Arī ar visu rezervāciju ir jāgaida kāds, lai būtu kāda brīva vieta. Tāpēc, ja dodies uz Madridi un plāno apmeklēt šo restorānu, tad labāk laicīgi pārbaudīt un rezervēt galdiņu, ja tas būs iespējams. Ja viss jau būs aizņemts, tad var arī vienkārši aiziet līdz restorānam un to vienkārši apskatīt – nav jau obligāti tur arī jāēd. Restorāna interjers ir ļoti skaists un romantisks, tā ka tā var būt laba vieta romantiskai tikšanās reizei. Restorānam ir arī sens vīna pagrabs, kurā glabājas daudz labu vīnu. Tos ir arī iespējams nobaudīt restorānā. Kā arī šo vīna pagrabu ir iespējams apskatīt – tajā patiešām var sajust senatnes elpu un noskaņu. Ja ir interese par vēsturi, tad šī vieta noteikti ir jāapskata.