Kā uzvesties ejot uz restorānu

Dzirdot vārdu restorāns, uzreiz nāk prātā domas par kaut ko dārgu un izsmalcinātu. Lielākā daļa nedosies uz restorānu tādā ikdienas apģērbā, piemēram, vienkāršos džinsos un t-kreklā, līdzīgi kā ejot uz teātri vai operu. Protams, dažādiem restorāniem ir dažādi stili – daži ir pavisam smalki un pieprasa ierasties bez maz vai vakarkleitā, taču ir arī vienkāršāki restorāni, kuros būtu pieļaujams ierasties arī džinsos, un tieši vakarkleita liktos kā dīvaina izvēle. Arī restorāna apmeklēšanas laiks un iemesls ir svarīgs apģērba izvēlē. Ja uz restorānu dodas pusdienās, tad vakarkleita arī nebūs tā pareizā izvēle. Ja restorānā bauda vakariņas, svinot kāda drauga dzimšanas dienu, tad gan būtu labi saposties. Ja vēlies aizvest kādu pagaidām svešu cilvēku uz restorānu, tad galvenais ir noskaidrot šī cilvēka ēšanas gaumi – ne visos restorānos ir pieejami veģetārie ēdieni. Ja esi noskatījis restorānu, uz kuru vēlies doties, tad vēlams rezervēt galdiņu. Parastās kafejnīcās lielākoties ir iespējams atrast brīvu galdiņu, ja pēkšņi izdomā uz turieni aiziet, taču ar restorāniem var būt citādāk. Tāpēc par to labāk padomāt jau laicīgi. Ierodoties restorānā uz tikšanos, kavēt nebūtu vēlams. Vislabāk ir tad, ja vīrietis ierodas restorānā pirmais, taču mūsdienās uz tādām lietām parasti nepievērš tādu uzmanību. Ja nu vienīgi kādos īpaši smalkos un saviesīgos pasākumos. Kad ierodies restorānā, tad garderobē vienmēr ir iespēja atstāt mēteli vai kādas citas liekas mantas. Restorāna zālē neviens nekad neiet ar cimdiem, cepurēm, mēteļiem, lietussargiem, iepirkuma maisiņiem vai ko tādu. Protams, ja uz restorānu atnāk sieviete un vīrietis, tad vīrietim ir jāuzvedas attiecīgi etiķetei, piemēram, jāpalīdz sievietei apsēsties, novilkt mēteli utml. Protams, mūsdienās šāda veida etiķetes ne vienmēr cilvēki ievēro, taču tas tomēr būtu vēlams. Ja dodies uz biznesa tikšanos restorānā, tad vajadzētu pameklēt atbilstošu informāciju par etiķeti un uzvedību šādās tikšanās reizēs, lai neizgāztos potenciālo sadarbības partneru acīs. Arī tad, ja pats tā īsti nepievērs uzmanību šādām lietām, ir liela iespēja, ka cilvēks, ar kuru kopā esi atnācis tomēr to ievēro, un neradīsies tas labākais iespaids. Ir reizes un situācijas, kad šādām lietām tomēr ir jāpievērš uzmanība. Pasūtot ēdienu, nav vēlams izvēlēties pašus lētākos vai pašus dārgākos ēdienus. Vispareizāk būtu ļaut pirmajam izdarīt pasūtījumu tam, kurš ir bijis restorāna apmeklēšanas iniciators – tad ielūgtais cilvēks (it īpaši, ja cilvēki savā starpā nav ļoti labi pazīstami) varēs aptuveni orientēties ar to, kādās cenās var izvēlēties ēdienu. Arī ēšanas procesam ir daudz dažādu noteikumi, piemēram, kā lietot salvetes, ko drīkst darīt un ko nedrīkst. Ja esi restorānā ar tuviem cilvēkiem, tad visticamāk nav vajadzības to visu ievērot. Taču, ja vakariņas ir ar nezināmiem cilvēkiem, tad vēlams būtu iegaumēt vismaz pāris pamatlietas. Taču arī draugu lokā nevajag uzvesties gluži kā mājās – tas tomēr ir restorāns un ir jāpiemērojas vispārējai gaisotnei un atmosfērai. Restorānos Latvijā un daudzās Eiropas valstīs ir pieņemts atstāt dzeramnaudu. Ja dodies uz kādu eksotisku valsti, tad vispirms ir jānoskaidro vai tur ir pieņemts dod dzeramnaudas, jo dot dzeramnaudu vietās, kur tas nav pieņemts var būt pat aizvainojoši. Katrā ziņā ne visi restorāni ir ļoti smalki, un ne visos vajadzīgs ievērot visas smalkās etiķetes normas. Būtībā daudz kas atkarīgs no kompānijas un situācijas.